Erosieve gebitsslijtage, ook wel bekend als slijtage door zuur, zuurerosie, glazuurerosie of tanderosie neemt toe en zou weleens kunnen uitgroeien tot de grootste bedreiging voor de gezondheid van onze tanden op de lange termijn. Dit vormt een ware uitdaging voor de 21ste eeuw. Toch hebben maar weinig mensen hiervan gehoord. 

De baanbrekende studie heeft onthuld dat een modern zuurrijk dieet gebitsslijtage kan veroorzaken.

Wat is de zure waarheid over tanderosie?

Wat is tanderosie?

Het is bekend dat gebitsslijtage toeneemt naarmate we ouder worden. De resultaten van deze studie zijn daarom des te opmerkelijker.Ze tonen aan dat maar liefst 30% van de jongvolwassenen (18-35 jarigen) al enige tekenen vertoont.

De eerste tekenen zijn niet  zichtbaar voor ons. Een tandarts die controleert op tandbederf en tandpijn, zal ook controleren op de volgende 5 tekenen van tanderosie: glazuur dat zwak, dun, transparant of doorschijnend is.

Een moderne zuurrijk dieet kan het risico voor uw tanden meer verhogen dan u denkt.

Al bij vier zuurmomenten per dag loopt u kans op slijtage aan het glazuur van uw tanden.

Het zijn niet alleen de koolzuurhoudende dranken en wijn. Verrassend genoeg kunnen zelfs onze gezondere keuzes als: fruit, vruchtensappen, koolzuurhoudend water met citroensmaak als saladevinaigrettes bijdragen aan de dagelijkse zuurmomenten.

Ontdek wat het effect van onze huidige dieet op het gebit heeft. Dit is de zure waarheid over tanderosie.

Glazuur en tanderosie

Tandglazuur is het buitenste witte, mineraalrijke beschermlaag van je tanden. Het is niet alleen sterk, maar tevens de hardste substantie die ons lichaam aanmaakt. Het is echter opmerkelijk dat tandglazuur door zuren in onze dagelijkse voeding en dranken kan verzwakken of verzachten. Als tandglazuur verzwakt, kan het makkelijker afslijten. Na verloop van tijd kan het geleidelijk dunner, doffer en doorschijnend worden. Uiteindelijk zal de gele onderlaag zichtbaar worden. Dit zijn slechts enkele gevolgen van tanderosie.

Gebitsslijtage kan omschreven worden als het verlies  tandsubstantie (b.v.tandglazuur) en is iets anders dan tandbederf. Het kan veroorzaakt worden door zowel mechanische (bijv. tandenknarsen) of chemische (bijv. voedingszuren) invloeden. Erosieve gebitsslijtage, ook wel slijtage door zuur genoemd, is het proces waarbij slijtage van het tandglazuur optreedt  als gevolg van voedingszuren. 

PROGLASUR bestaat om de tanden van onze generatie te helpen toekomstbestendig te maken.

Wij vinden dat iedereen, jong of oud, sterke, gezonde en mooie tanden zou moeten hebben en tegelijkertijd zou moeten kunnen genieten van heerlijke, gezonde voeding en dranken, een leven lang.

Daarom hebben wij onze toegewijde verslaggevers op een wereldwijde missie gestuurd om de harde feiten over tanderosie boven tafel te halen. Aangespoord door het baanbrekende onderzoek, zullen zij bekendmaken hoe tanderosie bij iedereen kan optreden en wat we kunnen doen om onszelf te beschermen tegen deze steeds vaker voorkomende bedreiging voor onze tanden.

Ze zullen de feiten boven tafel halen bij tandartsen, wetenschappers, fruittelers, wijnproevers en degenen onder ons die genieten van hun dagelijkse gezonde voeding.

ProGlasur. Wat is de zure waarheid over tanderosie?