Erosieve gebitsslijtage, ook wel bekend als slijtage door zuur, zuurerosie, glazuurerosie of tanderosie neemt toe en zou weleens kunnen uitgroeien tot de grootste bedreiging voor de gezondheid van onze tanden op de lange termijn. Dit vormt een ware uitdaging voor de 21ste eeuw. Toch hebben maar weinig mensen hiervan gehoord. 

De baanbrekende studie heeft onthuld dat een modern zuurrijk dieet gebitsslijtage kan veroorzaken.

Wat is de zure waarheid over tanderosie?
Quase 1 em cada 3 jovens adultos já mostram sinais de Desgaste Dentário

Wat is tanderosie?

Het is bekend dat gebitsslijtage toeneemt naarmate we ouder worden. De resultaten van deze studie zijn daarom des te opmerkelijker.Ze tonen aan dat maar liefst 30% van de jongvolwassenen (18-35 jarigen) al enige tekenen van slijtage vertoont.

De eerste tekenen zijn niet  zichtbaar voor ons. Een tandarts die controleert op tandbederf en tandpijn, zal ook controleren op de volgende tekenen van tanderosie: glazuur dat zwak, dun, transparant of is.

Een zuurrijk dieet kan het risico voor je tanden meer verhogen dan je denkt.

Al bij vier zuurmomenten per dag loopt je kans op slijtage aan het glazuur van je tanden.

Het zijn niet alleen de koolzuurhoudende dranken en wijn die slijtage kunnen veroorzaken. Verrassend genoeg kunnen zelfs gezondere keuzes als: fruit, vruchtensappen, koolzuurhoudend water met citroensmaak en saladevinaigrettes bijdragen aan de dagelijkse zuurmomenten.

Ontdek wat het effect van onze huidige dieet op het gebit heeft. Dit is de zure waarheid over tanderosie.

Glazuur en tanderosie

Tandglazuur is het buitenste witte, mineraalrijke beschermlaag van je tanden. Het is niet alleen sterk, maar tevens de hardste substantie die ons lichaam aanmaakt. Het is echter opmerkelijk dat tandglazuur door zuren in onze dagelijkse voeding en dranken kan verzwakken of verzachten. Als tandglazuur verzwakt, kan het makkelijker afslijten. Na verloop van tijd kan het geleidelijk dunner, doffer en doorschijnend worden. Uiteindelijk zal de gele onderlaag zichtbaar worden. Dit zijn slechts enkele gevolgen van tanderosie.

Gebitsslijtage kan omschreven worden als het verlies  tandsubstantie (b.v.tandglazuur) en is iets anders dan tandbederf. Het kan veroorzaakt worden door zowel mechanische (bijv. tandenknarsen) of chemische (bijv. voedingszuren) invloeden. Erosieve gebitsslijtage, ook wel slijtage door zuur genoemd, is het proces waarbij slijtage van het tandglazuur optreedt  als gevolg van voedingszuren.